Een portaal, wat is dat nu eigenlijk?

Een portaal wordt ook wel eens toegangspoort voor websites die hetzelfde onderwerp behandelen, genoemd. Vanuit zo een portaal kan je gemakkelijk informatie bekomen over allerhande dingen zoals een wisselkoers of  een bedrijf. Internetportalen hebben als hoofdactiviteit het leveren van de juiste informatie voor websitebezoekers. Deze informatie kan erg uiteenlopend zijn. Je kent ongetwijfeld ook wel msn, yahoo en startkabel, dit zijn voorbeelden van bekende portalen. Zij voegen steeds meer functies toe aan hun portaal. Naast het aanbieden van informatie als kernactiviteit voegen ze ook functies zoals een kalender, online nieuws en chatboxen toe. Deze functies zullen de komende jaren ongetwijfeld nog uitgebreid worden. Zij proberen door het toevoegen van extra functies ervoor te zorgen dat bezoekers elke dag steeds weer terug komen. Maar of de bezoeker al dan niet terug komt, hangt grotendeels af van de  betrouwbaarheid van de website en de tevredenheid van de bezoeker.

De invloed van betrouwbaarheid en tevredenheid

Op deze portalen wordt natuurlijk ook geadverteerd en juist dit heeft invloed op de betrouwbaarheid van de website. Want via deze advertenties kunnen er gegevens doorgespeeld worden en dit zorgt voor vraagtekens bij bezoekers. De betrouwbaarheid heeft geen invloed op de tevredenheid van bezoekers. Internetgebruikers zien portals namelijk vooral als een website waar ze informatie kunnen opzoeken. Zo zijn spelletjes portalen als spelletjes-nl of gokkasten.info helemaal vol behangen met advertenties. Toch blijven de websites door de gratis games enorm populair.

Startpagina's en portals

Internetgebruikers hebben het wel eens over startpagina's terwijl ze eigenlijk portalen  bedoelen. Deze benamingen worden wel eens door elkaar gebruikt, maar een portaal is meer persoonlijk. Normaal krijg je alleen informatie te zien die jij nodig hebt, nochtans blijken portals hier nog al eens fouten tegen te maken door iedereen hetzelfde te laten zien. Enkele voorbeelden:

  • Een start maken op het internet? Je zoektocht wordt een stuk gemakkelijker met startopzoek.nl. Hier zijn al veel zoekopdrachten handig gegroepeerd.
  • Alles te weten komen over de diverse lifestyle's? Ideeen opdoen voor je eigen lifestyle? Je vind het via het blog van lifestyleguide.nl. Hier zijn altijd de laatste trends verzameld.
  • Tips voor je studie of voor je tijd als student? Lees het blog van studie-punt.nl. Hier zijn handige tips verzameld die je wellicht kunt gebruiken.
  • Benieuwd naar waar Nederlanders graag leven? Alles over normen en waarden in Nederland is te vinden op het portaal zestienmiljoenmensen.nl.
  • Ook voor België zijn er handige startpagina's te vinden. Bezoek bijvoorbeeld voor je zoekstart het portaal van belgianstart.be.
  • Alles te weten komen over wonen en inrichting van je huis? Je leest tips op het woon blog van so link.